Dni: 139

Ekologiczna żywność numerem 1. w Unii Europejskiej 2015-07-30

Europejscy konsumenci coraz częściej wybierają ekologiczną żywność. Dotyczy to nie tylko Unii Europejskiej, ale również całej Europy. Praktycznie od 2004 roku sprzedaż żywności ekologicznej stale rośnie. We wszystkich Państwach, gdzie możliwy jest dostęp do statystyk, rynek tego typu żywności cechowała wysoka dynamika wzrostu wobec lat poprzednich. W 2012 roku w Niemczech wartość sprzedaży wzrosła aż o siedem procent, w Słowenii o dziesięć procent, a w Norwegii nawet o szesnaście procent. Największą dynamiką wzrostu cieszyły się państwa posiadające znaczne rynki sprzedaży produktów ekologicznych. Zaliczyć możemy do nich nie tylko Niemcy, ale również Francję, Wielką Brytanię oraz Włochy. Krajem dominującym nienależącym do Unii Europejskiej była Norwegia. Konsumenci w dalszym ciągu preferują wyroby ekologiczne, mimo znacznego wzrostu konkurencji produktów regionalnych.

Partnerzy