Dni: 139

Grupy producentów owoców i warzyw – przetwórstwo kluczem do sukcesu? 2015-07-15

Grupy producentów owoców i warzyw coraz częściej tworzą ogromne spółki handlowe. Obecnie, by zaistnieć na rynku zarówno polskim jak i zagranicznym, niezbędne jest przeprowadzenie odpowiednich inwestycji, dotyczących przetwórstwa wytwarzanych przez siebie surowców, a więc owoców i warzyw. Na dzień dzisiejszy na rynku działa kilka grup producenckich, które zainwestowały przede wszystkim w soki NFC oraz przetwórstwo jabłek. Do najbardziej znanych należą Sad Sandomierski, Galster, Korab Garden. Grupa Janfruit z Błędowa posunęła się trochę dalej i wprowadziła na polski rynek porcjowanie, pakowania, a także mycie jabłek ozonem. Lubsad, który już od jakiegoś czasu świadczy usługi w zakresie produkowania soków NFC, zamierza otworzyć zakład przetwórstwa owoców miękkich, a z czasem również i warzyw. Sądecka Grupa Producentów i Warzyw „Owoc Łąki” zainwestowała natomiast w zakład produkcji soków zagęszczonych.

Partnerzy