Dni: 133

Import owoców i warzyw w UE 2015-09-10

Freshfel opublikował najnowsze dane dotyczące wymiany handlowej pomiędzy krajami unijnymi oraz państwami trzecimi w minionym roku.

 

W sumie w roku 2014 łączny wolumen zaimportowanych do Unii Europejskiej owoców to 11,095 mln ton a warzyw 1,674 mln ton. Dla porównania rok wcześniej kraje te sprowadziły 11,036 mln ton (zaledwie o 0,5 proc. mniej) owoców i 1,665 mln ton warzyw (o 0,6 proc. mniej). W imporcie na teren UE 28 dominowały przede wszystkim: wśród owoców banany z wynikiem 5,113 mln ton oraz ananasy – 934,0 tys. ton a także pomarańcze – ponad 827,0 tys. ton, a wśród warzyw pomidory – niecałe 487,0 tys. ton i cebula – 273,0 tys. ton.

Największe ilości owoców w omawianym okresie minionego roku dostarczyła Kostaryka – 1,852 mln ton oraz Ekwador – 1,533 mln ton a także Kolumbia – 1,144 mln ton i RPA- 1,081 mln ton. W przypadku warzyw w dostawach dominowały produkty marokańskie – 670,6 tys. ton, tureckie – 177,0 tys. ton i egipskie – niecałe 108,0 tys. ton.

 

Partnerzy