Dni: 135

Koncentrat pomidorowy polski czy chiński? 2015-08-20

Prezes Döhleru potwierdza, iż nie ma praktycznie żadnej różnicy pomiędzy koncentratem polskim bądź europejskim, a chińskim. Obecnie produkty te są ustandaryzowane i różnią się tylko i wyłącznie kwasowością. Oczywiście firmy dbają o specyfikację produktu i o to, by różniła się ona od siebie. Europejscy konsumenci mają wyrobiony smak, zwłaszcza, jeśli chodzi o kwasowość zagęszczonych soków jabłkowych z polskich jabłek. W naszym kraju sadownicy odchodzą jednak od odmian wysoko kwasowych i produkują również jabłka typowo konsumpcyjne. Koncentraty produkowane są pod specyfikacje danych klientów. W tym wypadku nie możemy mówić, ze koncentrat z jednego kraju jest lepszy, aniżeli z drugiego. Warto mieć na uwadze, że jest on produkowany na całym świecie na podobnych urządzeniach. Różnica w kwasowości wynika z odmian, klimatu danego kraju oraz z konkretnych zamówień odbiorców.

Partnerzy