Dni: 138

Polacy nadal spożywają za mało „zieleniny” 2015-07-31

Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, iż polscy konsumenci jedzą więcej owoców i warzyw niż wcześniej, aczkolwiek nadal jest to za mała ilość. W diecie Polaków dominują przede wszystkim produkty tłuste. Światowa Organizacja Zdrowia podała, że minimalne dzienne zapotrzebowanie na owoce i warzywa wynosi czterysta gram. Tylko dziesięć procent mieszkańców Polski spożywa pięć zalecanych porcji owoców, a siedem procent warzyw. Z licznych statystyk wynika, że Polacy nie mają czasu spożywać pełnowartościowych posiłków. Coraz częściej konsumenci decydują się na szybki, powszechnie dostępne fast-foody. Wielu z nas zapomina, że wśród wartościowych produktów są również soki i musy owocowe, które posiadają takie same właściwości jak świeże owoce i warzywa. 

Partnerzy