Dni: 145

Rynek przetwórstwa owoców 2015-06-17

Obecnie zauważyć możemy wzmożoną konkurencję na rynku przetwórstwa i owoców. Segmenty zagęszczonych soków owocowych i mrożonek wzajemnie uzupełniają się. Które zakłady przodują? Niewątpliwie lepiej mają te, które posiadają zarówno tłocznie jak i mroźnie. Prezes zarządu Real SA, spółki produkującej przetwory z mrożonych owoców i warzyw wypowiedział się na ten temat na ostatnim Międzynarodowym Sympozjum Krajowej Unii Producentów Soków. Jego zdaniem posiadanie mroźni oraz tłoczni umożliwia sprzedaż na znacznie większy rynek. Sok, bowiem zawsze można zamrozić. Przedstawiciel Real SA zauważył również, iż zbudowanie nowego zakładu przetwórczego produkującego mrożonki jest mniej kosztowne, aniżeli zakładu zajmującego się produkcją soków i koncentratów. Dlatego właśnie tych drugich jest tak niewiele na rynku polskim. Z roku na rok rośnie konkurencja w segmencie produkującym mrożonki. Jest to nie tylko stosunkowo tania inwestycja, ale również sam proces produkcji jest nieskomplikowany, a produkcja prosta. Problemem jest brak konkurencji zagranicznej.

Partnerzy