Dni: 139

Spadek eksportu owoców i warzyw spadł o kilkanaście procent 2015-08-05

Eksport owoców i warzyw świeżych spadł o siedemnaście procent. Wszystko za sprawą wprowadzenia embarga przez Rosję. Wschód był głównym odbiorcą zagranicznym pomidorów, jabłek, pieczarek oraz różnego rodzaju mrożonek. Mimo, że Polska zwiększyła eksport do krajów Unii europejskiej, polscy producenci owoców i warzyw mieli spore nadwyżki zbiorów. Eksport owoców i warzyw świeżych od sierpnia ubiegłego roku do marca bieżącego roku wyniósł 1,13 miliona ton. Wynik ten jest o siedemnaście procent mniejszy niż w tym samym okresie, ale rok wcześniej. Polska zanotowała wzrost eksportu do Białorusi i Serbii, które to reeksportowały towary do Rosji. Z racji dość wysokich plonów owoców i warzyw ich ceny były stosunkowo niskie. Tym samym dość znacząco wzrósł eksport produktów do krajów Unii Europejskiej. Niestety, mimo wkroczenia na inne, do tej pory pominięte rynki, producenci świeżych owoców i warzyw z Polski odnotowali straty. 

Partnerzy